środa, 3 kwietnia 2013

Warzywa pieczone - zdrowe i kolorowe

Odkąd znowu mam sklepik z warzywami w moim bloku na moim stole gości coraz więcej kolorowych warzyw. Robię je na ciepło i na zimno, jako surówki, dodatki do sałatek, razem z mięsem, duszone, pieczone i na wiele innych sposobów. A odkąd mam nową patelnię grillową przyrządzam je również na niej.


Składniki:
* kolorowe papryki
* marchewka
* cukinia
* ziemniaki
* oliwa
* ulubione zioła, u mnie zioła prowansalskie
* sól do smaku

Warzywa myjemy, jeśli to konieczne obieramy i czyścimy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 7 minut.
Papryki kroimy w paski, cukinię w dużą kostkę, marchewkę w słupki. Warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami wkładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i doprawiamy ziołami. Skrapiamy oliwą, mieszamy i pieczemy 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz