niedziela, 7 kwietnia 2013

Zdrowe i kolorowe - duszona marchewka, buraczki na ciepło

U mnie ostatnio zdrowo i kolorowo. Nie dość że bez nabiału, jajek, produktów alergizujących i wzdymających to jeszcze bezglutenowo. Dietę musiałam zaostrzyć ze względu na Gwiazdę więc takie oto dania spod mojej łyżki wychodzą.


Marchewka duszona
Składniki:
* 1 duża marchew
* łyżka mąki kukurydzianej
* sól do smaku

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w małą, w miarę równą kostkę. W garnku gotujemy w niewielkiej ilości wody na małym gazie aż będzie miękka.
Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę mąki kukurydzianej, wlewamy wodę mniej więcej do poziomu 1/3 i dokładnie mieszamy. Wlewamy to do marchewki i na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając. Gdy nasz sos zgęstnieje możemy zdjąć z ognia i podawać.


Buraczki duszone na ciepło
Składniki:
* 2 buraki
* sól do smaku
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka mąki kukurydzianej

Buraki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości buraka może to potrwać nawet godzinę). Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Buraki doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Buraczki przekładamy do rondelka. Podgrzewamy je na małym gazie. Można dodać do nich masełko lub oliwę z oliwek, ewentualnie wodę. Gdy buraki się zagotują dodajemy do nich make i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz