piątek, 30 listopada 2012

Szybki kurczak z warzywami

Potrzeba matką wynalazku? Tak mówią. U mnie w kuchni się sprawdza. Cały wieczór wertowałam książki w poszukiwaniu dania z warzywami z dodatkiem kurczaka. Nic nie znalazłam co spełniłoby moje oczekiwania. Cóż, postanowiłam nauczyć synka jeść warzywa więc nie mogłam się poddać. Gdy przyszedł czas przygotowania decyzja była szybka. Kurczak i warzywa razem w woku zawojowały już niejeden stół więc dlaczego ich nie zrobić?



Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* pół papryki czerwonej
* 1 Marchew
* 1/2 szklanki mrożonego groszku
* 1/2 niewielkiego kalafiora
* sos sojowy
* olej

Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki. W misce mieszamy ją z 3 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy minimum na pół godziny do lodówki.
W tym czasie warzywa kroimy na paseczki. Marchew i kalafior gotujemy na parze przez kilka minut.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szybko (w bardzo wysokiej temperaturze) smażymy mięso ciągle mieszając. Gdy będzie gotowe zdejmujemy je z woka, naczynie lekko czyścimy i wlewamy świeży olej (około 3 łyżki). Gdy się mocno nagrzeje wrzucamy do woka marchewkę, kalafior i paprykę. Do tego dodajemy groszek. Smażymy w bardzo wysokiej temperaturze kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy kolejne kilka minut. Podajemy z ryżem.



Danie bierze udział w akcji:
PIERŚ Z KURCZAKA NA RÓŻNE SPOSOBY




3 komentarze:

  1. wszystko co kocham! groszek, marchew, kalafior z ulubionymi makaronami <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze są takie danie spontaniczne:) Synek zasmakował w warzywach?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nemi... zasmakował, nie zasmakował miał zjeść więc zjadł :)

    OdpowiedzUsuń