niedziela, 8 grudnia 2013

Sernik dyniowy

Blogu rusz się! A on milczy. Dlaczego przepisy te najsmaczniejsze same się nie napiszą?
Czasami brak mi czasu, brak sił, brak pomysłów na teksty. Brak też światła do zrobienia dobrych zdjęć, brak miejsca, brak naczyń. Wszystko to sprawia że nie jest łatwo.
Ale kto by się tym przejmował. Pewnego dnia cierpliwość moja i Twoja zostaje wynagrodzona pysznym przepisem.
Zapraszam na pyszny sernik dyniowy, znaleziony TUTAJ



Składniki na spód:
* 250 g ciasteczek zbożowych
* 80 g masła
* 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
* 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Ciastka pokruszyć, dodać przyprawy i wymieszać z miękkim masłem. Wykładamy na dno tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wstawiamy do lodówki.

Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową gdyż będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:
* 1 kg sera na sernik, trzykrotnie mielonego, bez dodatku cukru
* 3 jajka
* 3 żółtka
* 2 łyżki soku z cytryny
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 190 g drobnego cukru
* szklanka puree z dyni
* 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć za pomącą miksera. Masę przełożyć na schłodzony spód z ciasteczek i wyrównać.
Tortownicę wkładamy do większego naczynia wypełnionego do połowy wrzątkiem. Wstawiamy oba naczynia do piekarnika i obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1 godzinę i 30 minut. Po wyjęciu sernik studzimy.
Można udekorować go bitą śmietaną jednak ja uznałam to za zbędny dodatek :)



3 komentarze:

  1. nie odmawiam sernikom, które tak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernikom, szczególnie tym dyniowym nie potrafię się oprzeć :) Twój wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń