poniedziałek, 28 lipca 2014

Fasolka z jajkami

Miałam przerwę w blogowaniu a tu proszę, powrót od razu ze wspólnym gotowaniem. Mówią że w grupie raźniej. Cóż... moim zdaniem nawet w takiej wirtualnej, w kuchni, byleby razem :) Dziś gotowałam wspólnie z Malwiną, Kasią i Milą. Co mogę dodać... jako jedyna chyba gotuję z doskoku, nie znam się na gotowaniu a w tym przypadku nie znałam nawet dania które przygotowuję :) ot takie wyzwanie :)
Danie, które przygotowywałyśmy raczej nie jest spotykane w Polsce, a szkoda. W takie upały jakie nawiedzają nas ostatnio danie jest idealne. Smakuje na ciepło oraz na zimno. Jest lekkie a zarazem sycące. A najważniejsze to to że jest bez mięsa, które ostatnio w ogóle mi nie pasuje.
Tak więc zapraszam.


Składniki:
* 1 cebula
* 1 papryka
* 2 pomidory
* 2 garści fasolki szparagowej
* 2 jajka
* sól, pieprz do smaku
* 2 łyżki oleju

Cebulę, paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę ale nie mieszać ze sobą. Fasolkę kroimy na kawałki długości około 2 cm, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez chwilę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy do miękkości cebulkę, następnie dodajemy paprykę. Gdy będzie miękka dodajemy pomidory i dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż się rozpadną a większość sosu odparuje. Dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gdy danie jest już prawie gotowe dodajemy roztrzepane jajka i stale mieszając dusimy jeszcze przez chwilę aż jajka się zetną.
Podajemy na ciepło, ale w upalne dni smakuje też na zimno :)

1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń