piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasto bawarskie

Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Jego idea jest prosta, składa się z kruchego spodu, masy serowej, jabłek i migdałów. Jabłka oczywiście muszą być doprawione cynamonem bo inaczej być nie może!
Polecam zwłaszcza w jabłkowym sezonie :)
Jeśli chodzi o sam przepis to jako źródło mogę podać "internet" bo po przejrzeniu tuzina stron z przepisami zrobiłam dopasowując do własnego smaku.



Składniki:
Spód:
* szklanka mąki
* 100 g masła
* 2 czubate łyżki brązowego cukru
Masa serowa:
* 200 g kremowego serka
* 2 jajka
* 2 łyżki cukru
Masa jabłkowa
* 5 jabłek
* 2 łyżki cukru brązowego
* łyżeczka cynamonu
* 2 garści płatków migdałów

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do zamrażarki aby się schłodziło. Wykładamy je na spodzie tortownicy (23 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
W tym czasie szykujemy masę serową. Przy pomocy miksera łączymy wszystkie składniki. U mnie masa wyszła bardzo płynna ale później w piekarniku zastygła jak należy.
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda i kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy je z cukrem i cynamonem.
Na upieczony spód wykładamy masę serową (lub przelewamy), na wierzch układamy masę jabłkową, którą posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę. Podajemy po schłodzeniu.


5 komentarzy:

  1. Niedawno tez piekłam..pyszne ciacho..

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto! ; )
    Prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czyli najpierw spód podpiekamy 20 min. a potem z resztą składników na wierzchu (ser i jabłka) następne 60 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Najpierw pieczemy spód przez 20 minut, następnie przekładamy masę serową, jabłka i płatki migdałów i pieczemy przez 60 min.

      Usuń