sobota, 17 stycznia 2015

Szakszuka - królewskie śniadanie

Składniki:
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 papryka czerwona
* 3 jajka
* pół łyżeczki kuminu
* łyżeczka papryki słodkiej w proszku
* sól, pieprz do smaku
* oliwa

Cebulę i czosnek drobno siekamy, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy z nasion i również kroimy w drobna kostkę. Na patelni na rozgrzany oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Do miękkiej cebuli dodajemy paprykę i pomidory z sokiem, który powstał podczas krojenia. Dusimy początkowo pod przykryciem a gdy pomidory już całkowicie będą miękkie -  bez pokrywki by sos się zredukował. Doprawiamy sola i pieprzem oraz kuminem i papryką.
Gdy sos będzie już gęsty robimy w nim trzy wgłębienia do których wbijamy ostrożnie jajka, tak aby żółtka się nie rozpadły a jajka nie rozlały za mocno po patelni. Możemy teraz przykryć patelnię i pilnować by jajka się odpowiednio usmażyły. najlepiej jest osiągnąć taki stan aby białko się ścięło a żółtko było rzadkie.
Danie najlepiej smakuje z patelni ze świeżym pieczywem, posypane zieleniną.



1 komentarz:

  1. pysznie wygląda!! ja zapraszam na kurczaka curry w cieście naleśnikowym;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/kurczak-curry-w-ciescie-nalesnikowym.html

    OdpowiedzUsuń