sobota, 29 sierpnia 2015

Crumble malinowe z jagodami




Składniki:
* ok 500 g malin
* 150 g jagód
* 150 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 kostki margaryny
* 1 torebka cukru waniliowego
* 3 łyżki brązowego cukru

Owoce czyścimy, myjemy i układamy na dno naczynia żaroodpornego.
Do miski wsypujemy mąkę i proszek, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz cukry. Dokładnie mieszamy ale nie ugniatając a rozgniatając w palcach. Na koniec rozcieramy dłońmi, jakbyśmy bawili się piaskiem na plaży (ach te wspomnienia). Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce.
Crumble pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (aż się lekko zarumieni).


2 komentarze:

  1. wspaniały deser!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser idealny, koniecznie na ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń