poniedziałek, 20 czerwca 2016

Tagine z kotlecikami wołowymi

Jest to przepis, który powstał na potrzeby moich dzieci. Z racji tej że uwielbiają wszelkiego rodzaju mięsne kulki a ja uwielbiam przemycać do ich jedzenia trochę warzyw zrobiłam tagine, które pokochały.



Składniki:
* mięso mielone (połączyłam drobiowe z wołowym)
* łyżka koncentratu pomidorowego
* łyżeczka przyprawy 7 smaków
* niewielka cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 marchew
* łyżka mąki
* papryka słodka
* olej do smażenia
* sól, pieprz do smaku

Mięso mieszamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na tarce, przyprawami, koncentratem pomidorowym. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i robimy kulki wielkości orzecha laskowego. Wiem że to żmudna i czasochłonna praca ale dzieciaki uwielbiają małe kuleczki. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i zataczając nią koła wkładamy po jednej kulce tak aby każda mogla się otoczyć mąką. Wyjmujemy je dopiero wtedy gdy kulki nie maja miejsca na poruszanie się w misce.
W wysokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam olej (powinien przykrywać całe dno naczynia). Wkładamy delikatnie kulki i mieszamy gdy lekko się zarumienią. Smażymy do czasu aż wszystkie kulki całkowicie się zarumienią. Dodajemy gorąca wodę (ilość uzależniona jest od ilości sosu jaka chcemy uzyskać - u mnie jest to najczęściej wysokość kulek), dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką i dodatkowo przyprawą 7 smaków. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy około pół godz od czasu do czasu mieszając.
Dla nad to danie najlepiej smakuje z ryżem po arabsku.
Smacznego.




Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz