środa, 22 czerwca 2016

Fatayer - pierożki z farszem

Fatajerki, bo tak je zdrobniale nazywamy, sa doskonałe w roku szkolnym na drugie śniadanie jak i na wakacje na wycieczki czy pikniki. Bułeczki z farszem są uwielbiane przez moje dzieciaki. Często robię je z różnymi farszami, poczynając od mięsnych po warzywne aż do serowych.
Ciasto robię ze sprawdzonych przepisów na ciasto drożdżowe, możecie je znaleźć na moim blogu lub skorzystać ze swojego, sprawdzonego. Tym razem mąkę pszenną zmieszałam z żytnią. Farsz natomiast to całkowita fantazja. Ja lubię odchodzić od standardowych, klasycznych rozwiązań dlatego każdy pierożek jest dla domowników niespodzianką :)



Składniki:
Ciasto:
* 2 szklanki maki pszennej
* 1 szklanka mąki żytniej
* 20 g drożdży
* niepełna szklanka cieplej wody
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
Farsz I:
* 5 ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie, przetartych przez praskę
* 300 g mięsa mielonego (pomieszałam po 150 g mięsa wołowego i indyczego)
* 1 cebulka pokrojona w drobną kostkę
* natka pietruszki
* przyprawa 7 smaków
* sól, pieprz do smaku
Farsz II:
 * 300 g mięsa mielonego (pomieszałam po 150 g mięsa wołowego i indyczego)
* 1 papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
* 1 niewielka cebulka pokrojona w niewielką kostkę
* przyprawa 7 smaków
* sól, pieprz do smaku


Ze składników na ciasto wyrabiam elastyczne ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki farszu mieszam ze sobą, doprawiam i odstawiam.
Z ciasta robię kule wielkości małej pięści, z każdej robię placek grubości około 5 mm.  Nakładamy do środka farsz. Formujemy bułeczki w kształcie łódki zaciskając z dwóch stron brzegi. Układamy na blasze, przykrywając ściereczką odstawiamy jeszcze na 15-20 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika fatajerki możemy posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 min w temp 170 stopni.


Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz