niedziela, 26 czerwca 2016

Fatayer - kolejne farsze

Uwielbiamy te pierożki... pisałam już o tym....
Uwielbiam te pierożki za ich różnorodność... to tez już pisałam...
To może już nic więcej nie napiszę tylko wstawię przepisy na kolejne farsze.

Ciasto drożdżowe:

* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka ciepłej wody
* 20 g drożdży
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru

Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godz.
Formuję kulki wielkości pięści lub mniejsze (w zależności od kształtu pierożków jakie chcemy uzyskać) i wałkujemy na placki grubości około 4-5 mm.

Farsz I:
* 200 g sera feta
* 200 g twarogu (można dać mniej jeśli lubicie wyrazisty słony smak fety)
* garść poszatkowanej natki pietruszki
* łyżeczka czarnuszki

Wszystkie składniki mieszamy. Nakładamy do rozwałkowanego na placek ciasta i sklejamy pierożka w kształcie łódki
Pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut.


Farsz II:

* opakowanie świeżego szpinaku
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 80 g sera korycińskiego (jest to słony ser więc ilość dostosujmy do swojego smaku)
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka sumaku
* sól, pieprz do smaku
Umyty szpinak siekam, cebulę kroje w drobną kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażę cebulkę, przeciśnięty ząbek czosnku i szpinak. Doprawiam sumakiem, solą i pieprzem. Odstawiam do ostygnięcia.
Ser ścieram na tarce z dużymi oczkami, mieszam z chłodnym, odciśniętym szpinakiem.
Farsz nakładam na okrągłe placki ciasta drożdżowego i formuję kształt pierożków.
Pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut.

Farsz III:
* 200 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
* 2 ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce
* garść natki pietruszki
* 1 cebula pokrojona w kostkę
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy farszem placki z ciasta drożdżowego i formujemy odpowiedni kształt.
Pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut.


Kuchnia arabska przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz