piątek, 2 grudnia 2016

Pyszne rogaliki z nutellą

Na prośbę Małego Mistrza Kuchni zrobiłam rogaliki z nutellą. Korzystałam z TEGO przepisu. Wyszły drożdżowe i pyszne. Dzieciaki były zachwycone, rogaliki idealnie nadają się do szkoły na drugie śniadanie.


Składniki:
* 300 g mąki
* 5 g świeżych drożdży (ja dałam więcej i wyszły mi bardziej drożdżowe)
* szklanka ciepłego mleka
* pół kostki masła
* 2 jajka
* pół szklanki cukru
* szczypta soli
* nutella

Ciasto zagniotłam w maszynie wiec do misy dodałam mąkę, pokruszone drożdże, masło, mleko, cukier, 1 jajko i żółtko (białko zostało do smarowania rogali). Nastawiam wyrabianie ciasta i gotowe.
Jeśli wyrabiam ręcznie to najpierw rozpuszczam drożdże w mleku z cukrem a później wyrabiam ciasto przez kilkanaście minut lub do czasu aż wystarczy mi sił.
Tak przygotowane ciasto przykrywam folią i wstawiam na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części, z każdej wałkuję okrągły placek i dzielę na 8 trójkątów. Do każdego wkładam pół łyżeczki nutelli i zawijam rogale. Układam na blasze wysłanej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut. Na koniec smaruje roztrzepanym białkiem i piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Studzę na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz