niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasteczka owsiane bez mąki

Pierwszy raz spróbowałam gdy do pracy przyniosła je koleżanka. Byłe słodkie, lekkie i smaczne. Dla mnie były idealne. Od tamtej pory robiłam je już kilka razy, za każdym razem wychodzą inaczej. Czasami gdy robię je z bardziej dojrzałym bananem są słodsze. Gdy są cieńsze (jak na zdjęciu) są bardziej suche i prawie chrupiące.



Składniki:
* szklanka płatków owsianych
* 1 dojrzały banan
* garść umytych i osuszonych rodzynek

Banana rozdrabniam widelcem na jednolitą masę. Dodaje płatki owsiane i rodzynki. Mieszam dokładnie do połączenia składników.
Na blasze za pomocą łyżek formuję ciasteczka, które piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku aż lekko się zarumienią (ok 10 min).
Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i stopnia wysuszenia jaki chcemy osiągnąć. Umówmy się... chrupiące to one nie będą! Dodam również że nie wiem ile czasu można je przechowywać bo u nas znikają pierwszego dnia, dodam więcej, ciągle słyszę żebym robiła je z podwójnej porcji. Czemu jeszcze tego nie zrobiłam to nie wiem.


1 komentarz: