piątek, 15 kwietnia 2011

Sernik staropolski z żurawiną

Jeśli sernik to przepis wyszukany przez Mężulka. Tylko jemu w głowie ciągle serniki. ten pochodzi z jakiejś gazety... nawet nie wiem jakiej... ja dostałam ksero.



Składniki:
Ciasto:
* 110g mąki pszennej
* 55 g masła
* 25 g cukru
* 2 żółtka
* szczypta soli
Masa serowa:
* 1 i 1/4 kg twarogu (ja użyłam sera do sernika)
* 200 g cukru
* 30 g mąki pszennej
* 30 g mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 250 g masła

* 100 g suszonej żurawiny

Do przygotowania kruchego spodu musimy przesiać mąkę do miski. Dodajemy masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagniatamy ciasto  i zawijamy w folię aby przez godzinę "odpoczęło" w lodówce. Po tym czasie wałkujemy je i układamy na dnie tortownicy. Ja najpierw wyścieliłam ją pergaminem. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, aż cisto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Aby przygotować masę serową musimy  w misce wymieszać twaróg, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie miksujemy aby osiągnąć puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i roztopione masło.
Na dnie naszego upieczonego już cista układamy warstwę żurawiny (całą) i wlewamy na to masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Uwaga: trzeba czekać aż cisto ostygnie, ciepłe jest rzadkie i trudno je kroić. Należy poczekać z konsumpcją do całkowitego ostygnięcia :-)


3 komentarze:

  1. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik z żurawiną... Jeszcze o takim nie słyszałam. Intrygujący!

    OdpowiedzUsuń