środa, 14 września 2011

Frytki z oregano

Klasyk uwielbiany przez wszystkie dzieci (prawie wszystkie). Ja znam kilka przepisów na smaczne, ale ten należy do najmniej pracochłonnych. Ostatnio takie frytki robię do obiadów zamiast gotowanych ziemniaków. Moi chłopcy są zachwyceni. Frytki są delikatne, puszyste w środku z bajecznie chrupiącą skórką.



Składniki:
* 1 kg dużych ziemniaków
* 4 łyżki oleju
* 2 łyżki oregano
* sól

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki wielkości dużych frytek. Wkładamy je do miski gdzie polewamy olejem, solimy i obsypujemy oregano. Rozkładamy na papierze do pieczenia tak aby się nie dotykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40 minut. Frytki pod koniec pieczenia można przewrócić. Będą rumiane od spodu czyli od strony blachy.


3 komentarze:

  1. uwielbiam takie frytki. z oregano, rozmarynem czy papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny te klasyk, ja jeszcze nie próbowałam z oregano,ale bardzo lubię gdy jest tak aromatycznie,więc pewnie to kwestia czasu..:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie takie pieczone aromatyczne ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń