piątek, 23 września 2011

Turecka sałatka z makaronu

Dotarłam. Jestem w Turcji a dokładniej w Izmirze. Nie mam narazie czasu na robienie zdjęć ale za to staram się jak mogę próbować różnych dań. Do tej pory opętało mnie owocowe szaleństwo. Chyba nadrabiam zaległości. Owoców jem dziennie tyle ile w Polsce przez tydzień. Powodów jest kilka. Po pierwsze wszystkie sprzedawane tu owoce sa świeże, nie są przetrzymywane w chlodniach. Po drugie mają smak i zapach, czego często brakuje naszym sklepowym. Po trzecie i najważniejsze rosną tu na miejscu i sprowadzane sa od okolicznych rolników. Zazdroszczę tego mojej siostrze, która ma to na codzień. 
Dziś niestety nie pokaże wam tych pysznych izmirskich dobroci bo zapomniałam aparatu na bazar i nie mam zdjęć. Mam za to pyszną makaronową sałatkę, której przepis jest banalny, a której do tej pory nie jadłam.


 

Składniki:
* 250 - 300 g ugotowanego makaronu kokardki
* pęczek koperku
* ząbek czosnku
* 2 łyżki majonezu
* 1 łyżka jogurtu naturalnego
* sól i pieprz

Do wcześniej ugotowanego makaronu dodajemy drobno posiekany koperek oraz wyiśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną i dodajemy do naszej sałatki makaronowej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na parę minut aż zmaki sie wymieszają.

3 komentarze: