wtorek, 28 sierpnia 2012

Najsmaczniejszy spód do pizzy

Przyzwyczaiłam się do pizzy na cienkim cieście. Jakie wiec było moje zaskoczenie i miłość od pierwszego kęsa gdy wgryzłam się w pizze na tym grubym drożdżowym spodzie. Pizza okazała się bardzo miękka, ciasto nie było suche a wprost rozpływało się w ustach. Ale zamiast opowiadać lepiej spróbować.



Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 1 niepełna szklanka ciepłego mleka
* 5 dkg drożdży
* 1 jajko
* 3/4 szklanki oleju
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli

Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdże, dodajemy jako, olej i mleko. Doprawiamy solą i cukrem. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, zagniatamy ciasto i długo wyrabiamy aby było jednolite i puszyste. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto perfekcyjnie formuje się na pizzę i jest bardzo puszyste po upieczeniu.
Dodatki oczywiście dodajemy dowolne.



7 komentarzy:

  1. oj, ja też przyzwyczajona do cienkiego... ale może warto będzie spróbować w końcu czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam lubię na grubym cieście ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro najsmaczniejszy trzeba będzie wypróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  4. proszę o sugestię:
    jak długo pieczemy pizze i w jakiej temp?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizzę zawsze piecze się w jak najwyższej temperaturze. Ja jednak w trosce o szafki wokół piekarnika piekę w temp 220 stopni przez około 15 minut.

      Usuń
  5. witam
    proszę o sprostowanie odnośnie składników -2 szklanki mąki-tzn. 2 x 250 ml? ml?, i az 3/4 szklanki oleju i 5 dkg drożdży? a jak długo piec i w jakiej temperaturze? na jaką wielkość blachy jest to ciasto?
    dopytuje o szczegóły, ponieważ mi niestety nie wyszło. Ciasto powstałe z proporcji tych składników było bardzo lużne, az zbyt luźne, musiałam dodac trochę mąki, bo 2 x 250 ml było za mało. Prawdą jest, że ciasto przed pieczeniem i po upieczeniu jest bardzo miękkie, ale wg mnie zbyt miękkie, gumiaste .Prosze o sugestię, co zrobiłam nie tak.Piekłam ok.20 min w temo.250 stopni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowując ciasto z tego przepisu zawsze dodaję 2 szklanki o pojemności 250 ml, później zdarza mi się jeszcze tej mąki dosypac podczas zagniatania. Oleju można dodać trochę mniej, około 100 ml. Drożdże dodaję świeże, zazwyczaj jest to połowa kostki. Ciasto może jest trochę luźne ale ładnie rośnie, również podczas pieczenia. Dla mnie zawsze wychodzi puszyste, mięciutkie i nie jest gumiaste, być może piekł(a) Pan(i) zbyt długo. W temperaturze 250 stopni pizze piecze się około 12-15 minut.

      A przy okazji dziękuję bardzo za uwagi. Wszystkie Państwa komentarze mobilizują mnie do sprawdzania, udoskonalania i poprawiania przepisów.

      Usuń