piątek, 17 sierpnia 2012

Ogórki z musztardą

Jest to jedna z moich ulubionych propozycji na zimę. uwielbiam te ogóreczki za ich smak i chrupkość. Są idealną propozycją dla urozmaicenia zimowych obiadów. Od standardowych ogórków kiszonych, w occie czy korniszonów odróżnia je przede wszystkim smak oraz forma. Zalewa robiona jest z dodatkiem musztardy i cukru. A same ogórki krojone są na plasterki, dzięki czemu idealnie nadają się również do szybkich kanapek oraz koreczków.



Składniki:
* 3,5 kg ogórków
Zalewa:
* 1 l wody
* 1/2 butelki octu 10% (może być mniej)
*  2 łyżki stołowe soli
* 2 łyżki stołowe musztardy
* 1/2 kg cukru
* koper lub gorczyca do słoików

Ogórki myjemy i kroimy na plasterki grubości około 2mm bez obierania.
Z podanych składników robimy zalewę. Przed dodaniem musztardy dobrze jest ja wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dobrze rozmieszać by się rozpuściła. Zalewę gotujemy i gorącą zalewamy nasze plasterki ogórka. Odstawiamy na 24 godz.
Ogórki wraz z zalewą przekładamy do słoików do których wkładamy koper lub gorczycę. Pasteryzujemy 15 minut.



5 komentarzy:

  1. nie znałam takiego przepisu
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. A Ja ogórki obieram ze skóry i kroję wzlóż na cztery cześci i tak układam w słoikach i zalewam goraca zalewą a następnie gotuje(musztarde sarepska używam)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koper jaki? zielony czy taki jak do kiszonych? Ile gorczycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koper taki jak do ogórków kiszonych, czyli kwiaty kopry a gorczycy szczyptę, myślę że 1/4 łyżeczki bo zawsze daje "na oko". Właśnie robię tegoroczną porcję :)

      Usuń
  4. moge zielony koper zastapic suchymi ziarnami kopru ?----taki jest dostepny.

    OdpowiedzUsuń