wtorek, 3 września 2013

Chlebek z patelni inny niż wszystkie

Dawno nie jadłam takiego śniadania. Chlebek z patelni z  przepisu Panny Malwinny jest rewelacyjny. Wilgotny i miękki, idealny do zawinięcia ulubionych składników, szybki w przygotowaniu. Robiłam już go kilka razy bo smakuje wszystkim domownikom. Polecam zwłaszcza dzieciom, które mogą nałożyć sobie dowolne składniki, świetnie się bawić podczas jedzenia.
Składniki podaję podwójne w stosunku do oryginalnego przepisu bo z pojedynczej porcji było dla nas za mało.


Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* garść posiekanej natki pietruszki
* pół łyżeczki soli
* małe opakowanie jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego

Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, natkę i mieszamy. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Najpierw możemy mieszać łyżka a później ręką. Ciasto jest dosyć mokre, można podsypywać mąka ale nie za dużo. Wyrobione, trochę klejące ciasto odstawiamy do odpoczęcia na około 30 minut.
Ciasto dzielimy na części wielkości mandarynki. Powinno ich wyjść około 8 szt. Z każdej części wałkujemy cienki placek o grubości około 2 mm, podsypując go mąka. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż się zarumieni z obu stron.



5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na śniadanie z maluchami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję :) świetny przepis i na pewno się sprawdzi u mnie w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że wypróbowałaś mój przepis. Wygląda u Ciebie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na tą porcję ile dać tego jogurtu ?? tak w ml ??

    OdpowiedzUsuń