sobota, 28 grudnia 2013

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki lubimy w każdej postaci. MMK dodałby tylko zdanie "oprócz gotowanych!". Dlatego pieczone a w dodatku z mięskiem w środku podbiły jego serce.
Takie ziemniaczki pamiętam z dzieciństwa. Moja mama takie nam robiła na obiad a ja bardzo lubię sięgac do jej przepisów.



Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 400 g mięsa mielonego wołowego
* 1 cebula
* 1 jajko
* sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrajamy na pół. Ostrym nożem wykrajamy w środku stożek średniej wielkości uważając żeby nie uszkodzić zewnętrznej części ziemniaka.
Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki wielkości dziurek w ziemniakach. Nakładamy mięso do ziemniaków, przykrywamy stożkiem - kapturkiem. Posypujemy delikatnie ziemniaki solą i skrapiamy olejem. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 40 minut aż ziemniaki będą miękkie.


1 komentarz:

  1. Łapka z dołkami to nasza Asia pomagierka sprawdza czy mama dobrze zrobiła ziemniaczki wg.babuni przepisu.Pozdrawiam Noneczka.

    OdpowiedzUsuń