niedziela, 11 stycznia 2015

Pilaw uzbecki

Składniki:
* szklanka ryżu
* 1 marchew
* pierś z kurczaka (pojedyncza)
* 3 łyżki oliwy
* 1 niewielka cebula
* Sól, kurkuma

W czajniku gotujemy wodę, gdyż będzie nam potrzebny wrzątek. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pierś kroimy w kostkę.
Na patelni (lub w garnku) o grubym dnie (z pokrywką) rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. W międzyczasie płuczemy nasz ryż pod bieżącą woda aż woda z niego spływająca straci swój biały kolor. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy do niego marchew, przyprawiamy do smaku solą, dodajemy 1/4 łyżeczki kurkumy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do ryż i mieszamy z mięsem i warzywami. Zalewamy całość wodą do poziomu około 1 cm nad ryżem i szczelnie przykrywamy. Dusimy całość na najmniejszym ogniu przez około 15 minut lub do czasu gdy ryż wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy nasze danie jeszcze na około 10 minut aby "doszło". Przed podaniem jeszcze raz całość mieszamy.
UWAGA podczas gotowania jak i "dochodzenia" ryżu nie otwieramy pokrywki.

2 komentarze: