czwartek, 19 lutego 2015

Kuskus tfaya - kuskus z mięsem i karmelizowaną cebulką





Składniki:
* 1 kg mięsa (u mnie kawałki kurczaka)
* 0,5 kg kuskusu
* 0,5 kg cebuli + 2 szt
* 1 szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy
* 100 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
* 2 łyżki brązowego cukru (w oryginale był cukier puder)
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka imbiru
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* szczypta szafranu
* 1/2 szklanki oliwy
* 2 łyżki masła
* 2 litry wody

Do dużego garnka wkładamy umyte i osuszone mięso, 2 cebule pokrojone w piórka oraz oliwę. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i szafranem, smażymy aż cebula się zeszkli a mięso obsmaży z każdej strony. Dodajemy ciecierzycę i zalewamy wodą do poziomu aż zakryje mięso. Gotujemy.

Pozostałą cebulę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, masło oraz cebule i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy rodzynki odsączone z wody , kurkumę, 1/4 łyżeczki soli, cynamon i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 20 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukier i smażymy dalej do czasu aż się skarmelizuje.

Do sporej miski wsypujemy kuskus, dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy aż kuskus cały oblepi się tłuszczem. Kuskus będzie miał konsystencję mokrego piasku. Zalać wrzątkiem do poziomu około 1 cm powyżej kaszki i szczelnie przykryć.

Na dużym talerzu układamy kolejno: kuskus, mięso, sos z mięsa wraz z ciecierzycą, cebulka z rodzynkami. Do dania potrzebujemy bardzo dużego talerza aby osiągnąć wrażenie kopca.


VI Festiwal Kuchni Arabskiej

4 komentarze:

  1. Pysznie!
    Mam na to danie niesamowitą ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam bardzo lubię takie niefotogeniczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się tam podoba Twoje zdjęcie, jest tak domowo-obiadowo. A danie pysznie wygląda i aż chciałoby się zasiąść do takiego kopca z widelcem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie! :) Bardzo ładny blog - obserwuję :) Zapraszam również do mnie :D

    OdpowiedzUsuń