niedziela, 22 lutego 2015

Pasztet z ciecierzycy i zielonej soczewicy




Składniki:
* szklanka suchej ciecierzycy (lub 2 puszki)
* pół szklanki zielonej soczewicy
* 2 marchewki
* korzeń pietruszki
* pół selera
* 1/2 szklanki pestek słonecznika
* 2 jajka
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 łyżeczka czerwonej czubricy (można dodać inne mieszanki lekkoostrych przypraw)

Do jednego garnka wrzucamy ciecierzycę, zalewamy 3 szklankami wody i pozostawiamy na noc.
Do drugiego garnka wrzucamy soczewicę, zalewamy 2 szklankami wody i pozostawiamy na noc.
Na drugi dzień oba garnki wraz z zawartością gotujemy do miękkości, pozostawiamy do ostudzenia.
W trzecim garnku gotujemy marchew, seler i pietruszkę.
Pestki prażymy na suchej patelni.
Przy pomocy blendera z nożami tnącymi mielimy pestki, przekładamy je do miski. Następnie w tym samym blenderze rozdrabniamy ciecierzycę a później soczewicę. Na końcu ścieramy warzywa (ja zrobiłam to już na tarce jarzynowej żeby były widoczne kawałeczki warzyw).
Wszystkie rozdrobnione składniki wraz z jajkami i przyprawami mieszamy w misce. Robimy to dokładnie, najlepiej ręką tak aby powstała jednolita masa.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


4 komentarze: