piątek, 5 czerwca 2015

Msemen - marokańskie naleśniki

Msemen są to tradycyjne chlebki, naleśniki marokańskie. Zwykle są dodatkiem do aromatycznej kawy lub herbaty. Można je robić z nadzieniem mięsnym lub warzywnym, u mnie są proste, puste, ale za to bardzo smaczne. Idealne na śniadanie.
Robiłam wg TEGO przepisu i dokładnie tak jak pokazane jest na filmiku. Mimo, że wydaje się trudne to dużych problemów nie sprawiało.



Składniki:
* 650 g mąki
* łyżeczka soli
* 1,5 szklanki gorącej wody
* kawałek masła
* olej

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz wodę. Zagniatamy ciasto, robimy to energicznie długo wyrabiając aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Jeśli to nie jest niezbędne to nie dodajemy mąki. Ciasto ma być elastyczne ale i miękkie.
Ciasto dzielimy na 6 części, formujemy z nich wałeczki. Każdy z nich smarujemy olejem. Należy zrobić to dokładnie i starannie, zapobiegnie to wysychaniu ciasta. Odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie rozpuszczamy około 1/4 kostki masła z podobną częścią oleju.
Każdy wałeczek ciasta palcami rozciągamy smarując go dokładnie mieszanką tłuszczy. Robimy to tak jak na filmiku. Czynności powtarzamy z każdym kawałkiem ciasta. Uzyskane placki odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozciągamy, ugniatamy palcami aby uzyskać jak najcieńsze placki. Każdy z nich smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.


Przepis bierze udział w akcji:
(III Festiwal Kuchni Arabskiej

3 komentarze:

  1. takich naleśników jeszcze nie jadłam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. O świetne :-) muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Któż nie lubi naleśników... Ja bardzo lubię, a takich jeszcze nie jadłam, nie widziałam, fajnie że pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń