niedziela, 3 października 2010

Kalafior w masełku

Kalafior nie należy do ulubieńszych warzyw większości smakoszy. Ja nie podzielam ich zdania. Wystarczy odpowiednio go przyrządzić. Uwielbiam kalafior z masełkiem. Jest aromatyczny o delikatnym smaku. Polubiłam go gdy byłam jeszcze małą dziewczynką, teraz robię go gdy mam ochotę na wspomnienia.


Składniki
*1 nieduży kalafior
* 0,5 szklanki bułki tartej
* 0,5 kostki masła (uwielbiam gdy masła jest dużo, jednak można tą ilość zmniejszyć dowolnie)

 Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy Kalafior nieco ostygnie na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę tarta i wymieszać. Dodać kalafior i wszystko razem wymieszać nie zdejmując z ognia przez około 5 minut. Potrawa najlepiej smakuje na gorąco, chociaż ja ją uwielbiam w każdej postaci.





2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam jesc kalafiora z humusem, a moj maz to oczywiscie klasycznie-tak jak tutaj- z duza iloscia masla (choc na pol kostki nie dam sie raczej namowic)i" buleczki".

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam taką wersję, chociaż ostatnio zjadłam sam kalafior i nawet nie zdążyłam rozpuścić masełka :)

    OdpowiedzUsuń