poniedziałek, 18 października 2010

Strogonow drobiowy

Pomysły na dania, które przyrządzam biorę przede wszystkim z internetu i z moich starych wypróbowanych ksiąg. Najczęściej jednak to co przygotuje zależy tylko i wyłącznie od zawartości lodówki. Tym razem miałam do dyspozycji paprykę, cebulę, filety z kurczaka, puszkę kukurydzy, cieciorki i w zasadzie jeszcze tylko chęci. Potrzebowałam przygotować coś co moi mężczyźni (około 3 i 30 lat) mogliby zjeść na obiad gdy ja będę w pracy. Zwykle po pracy i przedszkolu wracają na tyle głodni, że muszą mieć coś gotowego. Wybór padł na Strogonowa, którego mój mężuś najlepiej pamięta z naszego wesela :) Ta wersja jest mniej pomidorowa a bardziej śmietanowa (zabrakło koncentratu) ale baaardzo pyszna.



Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* po 1 cebuli białej i czerwonej
* po 1 papryce czerwonej i żółtej
* 40 dkg pieczarek
* puszka kukurydzy
* szklanka fasolki szparagowej
* 1,5 l buliony
* łyżka koncentratu pomidorowego
* duże opakowanie śmietany 30%
* sól, pieprz, carry, papryka słodka

Cebule pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na patelni aż się zeszkli, przełożyć do garnka. Pieczarki pokroić w kostkę jeśli są duże lub w paski jeśli są małe i na patelni obsmażyć. Następnie dodać do garnka z cebulą. Trzecim krokiem jest obsmażenie pokrojonego w kostkę filetu z kurczaka i dodaniem go garnka. Paprykę pokrojoną w cienkie paseczki również dodajemy do warzyw (bez obsmażania:) ) i całość zalewamy bulionem, dodajemy pozostałe warzywa, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem  i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Ważne jest aby warzywa się nie rozgotowały.
Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany. Tu trzeba uważać żeby się nie zważyła!

Przed samym podaniem proponuję zaostrzyć trochę smak (wersja dla rodziców). Ja posypuję już napełnione naczynia z potrawą turecką papryką w płatkach.


2 komentarze:

  1. Takiego jeszcze nie robiłam. Te kolory są bardzo zachęcające. I zaskoczył mnie dodatek fasolki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatki do tego strogonowa użyłam jakie akurat miałam pod ręką dlatego ta potrawa wyszła taka niepowtarzalna i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń