poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sałatka z fasolki i kurczaka

Kolejna moja propozycja do pracy. Jest lekka, zaskakująco smaczna i wystarczająco sycąca by przetrwać dzień w pracy. W ostatnim czasie postanowiłam odżywiać się lekko, zdrowo i przede wszystkim regularnie. Moim najważniejszym wyzwaniem jest jedzenie śniadań przed wyjściem do pracy. Trudne ale wykonalne. Wstaję 15 minut wcześniej, mam już stworzona całą listę propozycji na śniadania aby były urozmaicone, smaczne i szybkie do przygotowania. W pracy jem 2 posiłki. Pierwszy około godziny 10 i jest to najczęściej jogurt albo owoc, a drugi około 13 i najczęściej jest im sałatka. uwielbiam sałatki. Jak nie mam czasu przygotować jej w domu to po prostu zamawiam na wynos z dostawa do pracy.
Sałatki są wdzięcznymi potrawami. Można je przygotować ze wszystkiego, wykorzystać resztki z lodówki albo użyć produkt o którym zapomnieliśmy i się "zasiedział" w szafce. Zawsze byłam zdania że ile jest kucharek tyle przepisów. W zasadzie nawet przy zmianie przypraw zmienia się całkowicie smak, dlatego właśnie tak lubię sałatki. Moje niepowtarzalne, smaczne i zdrowe jedzenie.
Oto moja dzisiejsza propozycja, a jak ty byś przyrządził(a) swoją sałatkę?



Składniki:
* filet z kurczaka
* 100g fasolka szparagowa
* duży pomidor
* 100g pieczarki
* płaska łyżka majonezu
* sól, pieprz, curry, przyprawa do gyrosa

Filet z kurczaka ubyć i upiec na grillu (lub pokrojony w kostkę obsmażyć na patelni) doprawiając przyprawą do gyrosa. Fasolkę ugotować na parze i pokroić na mniejsze części, ja najlepiej lubię takie długości około 1 cm. Pieczarki umyć i obrać. Następnie należny je pokroić na plasterki i obsmażyć doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki po ostudzeniu mieszamy w misce dodając pokrojonego na kawałki pomidora. Doprawiamy curry i dodajemy majonez. Całość mieszamy u możemy zasiąść do wcinania :)


4 komentarze:

  1. Też od jakiegoś czasu mam nawyk jedzenia śniadania przed pracą, i uważam że na prawdę warto :) A sałatki wszelkie uwielbiam, i Twoja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie dobrane składniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń