Mój przepis jest ekspresowy, przeznaczony przede wszystkich dla tych, który chcą szybko coś przyrządzić gdy nie ma nic (lub prawie nic) w lodówce. Ja ten przepis dostałam niedawno i bardzo mi się spodobał. Jest to kolejna moja propozycja na danie do pracy aby było smacznie zdrowo i lekko.
Składniki:
* świeży ogórek
* szalotka lub szczypiorek
* 10g łososia wędzonego
* koperek
* 2 łyżki soku z cytryny
* pieprz, sól, sos sojowy
* duży pomidor
Ogórek należy obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Następnie ścieramy go na tarce, odrobinę solimy i odstawiamy na bok (można przełożyć do sitka). Łososia drobno kroimy, szalotkę i koperek siekamy. Gdy ogórki wydzielą płyn zlewamy go i mocno wyciskamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie sosem sojowym.Tak przygotowane danie układamy na grubych plastrach pomidora.
Jak dla mnie za duze kawalki cebuli nie lubie jej na surowo bo zabija smak potrawy mam nadzieje ze w tej potrawie tak nie jest. Buziak Siostra :)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska!!!
OdpowiedzUsuńWyglada zachecajaco, ale jak dla mnie tatar to z surowego lososia powienien byc.
OdpowiedzUsuńFanny, masz rację, ale ja nie lubię surowego więc używam wędzonego.
OdpowiedzUsuńzapowiada się obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Ja szczerze polecam dorzucenie do tatara z łososia niewielkiej garści kaparów. Bardzo fajnie się komponują.
OdpowiedzUsuń