niedziela, 16 stycznia 2011

Tatar z łososia

Mój przepis jest ekspresowy, przeznaczony przede wszystkich dla tych, który chcą szybko coś przyrządzić gdy nie ma nic (lub prawie nic) w lodówce. Ja ten przepis dostałam niedawno i bardzo mi się spodobał. Jest to kolejna moja propozycja na danie do pracy aby było smacznie zdrowo i lekko.



Składniki:
* świeży ogórek
* szalotka lub szczypiorek
* 10g łososia wędzonego
* koperek
* 2 łyżki soku z cytryny
* pieprz, sól, sos sojowy
* duży pomidor

Ogórek należy obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Następnie ścieramy go na tarce, odrobinę solimy i odstawiamy na bok (można przełożyć do sitka). Łososia drobno kroimy, szalotkę i koperek siekamy. Gdy ogórki wydzielą płyn zlewamy go i mocno wyciskamy. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie sosem sojowym.Tak przygotowane danie układamy na grubych plastrach pomidora.


6 komentarzy:

  1. Jak dla mnie za duze kawalki cebuli nie lubie jej na surowo bo zabija smak potrawy mam nadzieje ze w tej potrawie tak nie jest. Buziak Siostra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada zachecajaco, ale jak dla mnie tatar to z surowego lososia powienien byc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fanny, masz rację, ale ja nie lubię surowego więc używam wędzonego.

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się obłędnie pysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja szczerze polecam dorzucenie do tatara z łososia niewielkiej garści kaparów. Bardzo fajnie się komponują.

    OdpowiedzUsuń