czwartek, 3 marca 2011

Alkohol w potrawach

W ostatnich dniach im więcej wertowałam książki kulinarne tym częściej napotykam na alkohol dodawany do potraw. Jest to najczęściej białe lub czerwone wino dolewane do mies. Ja nie mam nic przeciwko poprawianiu smaku, uzupełnianiu smaku, poprawianiu konsystencji czy kruchości mięsa. Niestety nie zawsze jest to akceptowane w moim domu. Powiem krótko. Po pierwsze dziecko, dla którego nie dam alkoholu i nie pozwolę na to by jadło produkty z alkoholem. Po drugie mąż, który nie pije alkoholu i nie chce żebym dodawała do potraw. Po trzecie znajomi, którzy mają podobny stosunek do alkoholu co mój mąż.
Jestem jak najbardziej po ich stronie. Jednak zaciekawiło mnie czym można taki alkohol zastąpić aby nie stracić smaku i nie dodawać alkoholu.
Odnalazłam w internecie kilka artykułów, w których dietetycy proponują zamienniki dla alkoholu. Mają one nie tylko pozwolić na zachowanie niepowtarzalnego smaku czy zapachu potraw, ale również ich konsystencji.

Najczęściej używane zamienniki:
Białe wino - sok z białych winogron z dodatkiem odrobiny octu winnego, białe wino bezalkoholowe
Słodkie białe wino - sok z białych winogron zmieszany z odrobiną cukru pudru
Czerwone wino - sok z ciemnych winogron, czerwone wino bezalkoholowe
Piwo - piwo bezalkoholowe, bulion drobiowy, wołowy lub grzybowy
Porto - sok z winogron z odrobiną startej skórki z limonki, sok żurawinowy z niewielkim dodatkiem soku z cytryny, sok pomarańczowy
Szampan - sok z białych winogron lub żurawiny zmieszany z gazowana woda mineralną
Amaretto - aromat migdałowy
Anyżówka - koper włoski, syrop anyżowy
Burbon - aromat waniliowy, sok pomarańczowy lub ananasowy, syrop brzoskwiniowy
Brandy - aromat brandy
Likier wiśniowy - syrop lub konfitura wiśniowa
Koniak - sok z gruszek, brzoskwiń lub moreli
Rum - sok z białych winogron lub jabłek
Sherry - aromat waniliowy, sok pomarańczowy lub ananasowy, syrop z brzoskwiń
Wódka - sok z białych winogron

Mam nadzieje, że te zamienniki faktycznie pomogą mi w kuchni. Jeśli macie jakieś jeszcze patenty na zamienniki to proszę o podpowiedź.

4 komentarze:

  1. Dzięki za zamienniki - mnie osobiście bardzo się przydadzą, bo z racji prowadzenia kuchni ubogiej w tłuszcz, wszelkie inne dodatki są w niej na wagę złota. Alkohol do potraw dodaję, niemniej nie zawsze i nie każdy jest przecież dostępny od ręki. Te zamienniki, zgrupowane w jednym miejscu, to wspaniały pomysł.:)

    Jeśli jednak chodzi o potrawy podawane na ciepło, alkoholu bać się nie trzeba, bo cały wyparowuje podczas obróbki termicznej pozostawiając jedynie skutek swojego działania czyli bardziej kruche mięso i słodki, wytrawny lub goryczkowy posmak.
    Co innego alkohol w deserach. To jest już oczywiście zupełnie inna bajka.:)

    Serdeczności.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio słyszałam, że alkohol pod wpływem temperatury całkowicie wyparuje i zostaje sam aromat. Jak się nad tym zastanawiam, to wydaje się całkiem sensowne i logiczne :)

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz dopiero przeczytałam komentarz mojej poprzedniczki, więc pozostaje mi się tylko zgodzić, jeśli chodzi o alkohol w daniach na ciepło ;)

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie uważało się na lekcjach fizyki?? Dolany do gorącej potrawy alkohol niemal w momencie wyparowuje i ani alkoholicy z nim mieć problemóe nie będą, ani też dzieci. Nikt go nawet nie wyczuje bo go poprostu tam nie będzie, pozostanie tylko to co winno, genialny aromat i smak.

    OdpowiedzUsuń