środa, 16 marca 2011

Placuszki z mięsem mielonym

Pożyczyłam foremki do minitart... przewertowałam kilka moich książek i wzięłam się do roboty.
Dziś prezentuję kuchnię angielską z książki "Podróżnik w kuchni". Kupiona na wyprzedaży, za kilka złotówek. Zadziwia różnorodnością, smakami i przystępnymi przepisami nawet dla takiego laika jak ja.



Składniki na ciasto:
* 350g mąki
* 100g masła
* 1 jajko, lekko ubite z odrobiną zimnej wody
* masło do smarowania foremek
* sól

Składniki na nadzienie:
* 350g mielonej jagnięciny
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1 szklanka sosu pieczeniowego

Przesiać mąkę i sól do miski. Dodać masło i polowi dolewając wodę zagnieść twarde ciasto. Uformować z niego kulę i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Dwie z nich łączymy i dzielimy na tyle części ile mamy foremek, będą to nasze spody. Z pozostałej części zrobimy kapturki. Z kawałków na spody wałkujemy okrągłe placki, którymi wyściełamy dno foremek. Ścinki dodajemy do ciasta na kapturki.
Mięso mieszamy z gałka muszkatołową i połową sosu. Dzielimy na tyle części ile mamy przygotowanych foremek i wypełniamy nim je.  Według oryginalnego przepisu teraz robimy kapturki, czyli wałkujemy ciasto na okrągłe placki, przykrywamy nasze foremki. Na środku robimy dziurkę, przez którą za pomocą lejka wlewamy pozostały sos. Ja bałam się, że mi to nie wyjdzie i postanowiłam zmienić przepis. Sos polałam po mięsie. Z ciasta na kapturki zrobiłam placki, które dało się nałożyć na foremki. Wcześniej zrobiłam w nich dziurki aby mięso w środku mogło "oddychać" podczas pieczenia.
Wstawiamy nasze foremki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut lub do czasu aż się zarumienią. Ja miałam problem z wyjęciem ich z blaszek jednak nawet z foremek je się ze smakiem. Musze więc znaleźć jakiś patent na te blaszki :)



4 komentarze:

  1. bardzo ładne kształty wyszły dzięki tym foremkom.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja choruję na takie foremki, ale nie powinnam kupować więcej foremek, to jest złe:P Fajny pomysł na wytrawną wersję~@

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadlabym takie jedzonko i to ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak chcesz łatwo wyciągac to najlepiej spraw sobie formy do tarty z silikonu i bedzie po problemie. Przepis brzmi pysznie nie omieszkam sprobowac przyrządzic mojej dziewczynie w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń