środa, 27 kwietnia 2011

Mleczny ryż z żurawiną

Uwielbiam tak przygotowany ryż na mleku. Zazwyczaj dodaję do niego rodzynki, tym razem postanowiłam zrobić inaczej, dodałam żurawinę. Samo przygotowanie różniło się również od tradycyjnego. Zależało mi na czasie i leżakowanie w poduchach nie wchodziło w grę.



Składniki:
* 200 g ryżu
* oliwa
* pół litra mleka
* garść żurawiny
* 1/4 kostki masła

Dodatkowo:
* 4 łyżki drobnego cukru
* pół łyżeczki cynamonu

Gotujemy mleko w rondelku. W patelni z grubym dnem i koniecznie pokrywką rozgrzewamy oliwę (około 2 łyżki). W międzyczasie płuczemy ryż. Gdy oliwa będzie mocno rozgrzana wsypujemy ryż i smażymy ciągle mieszając do czasu aż cała woda z ryżu wyparuje. Zalewamy gorącym mlekiem, doprawiamy szczyptą soli i cukru. Zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem dusimy około 20 minut. Można czasami zajrzeć czy mleko całkowicie nie wyparowało i lekko zamieszać. Pamiętać należy że ryż ma się dusić pod przykryciem. Pod koniec dodajemy wiórki masła, czekamy aż się rozpuszczą i mieszamy.
Podajemy na ciepło. Ja ryż ten uwielbiam posypany cukrem wymieszanym z cynamonem.


 

3 komentarze:

  1. Ciekawe ćzy z dodatkiem sojowego też by taki wyszedł...wiesz coś na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam a wygląda i brzmi bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzcinowisko niestety tego nie wiem, ale myślę że warto spróbować

    OdpowiedzUsuń