sobota, 26 listopada 2011

Kotleciki kofte czyli pyszna przekąska z kaszy

Jadłam ją już kilka razy. Pierwszy raz było to oczywiście w Turcji. Robiłam ja tylko raz bo nikt nie dorówna specjalistce z Tego bloga. A oryginalny przepis znajduje się TU.



Składniki:
* 1 szklanka kaszy bulgur (w Polsce trudno dostępna ale z powodzeniem można ją zastąpić kuskusem)
* 2 szklanki czerwonej soczewicy
* 4 szklanki wody
* pęczek szczypiorku
* pęczek pietruszki
* łyżka koncentratu pomidorowego
* dymka
* łyżka oleju
* papryka w płatkach biber (można ją kupić TU)
* sól

Soczewicę płuczemy, i gotujemy w 4 szklankach wody do czasu aż zmieni kolor na żółty a woda w większości wyparuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kuskus (lub bulgur), zostawiamy pod przykryciem aż kasza spęcznieje. W tym czasie siekamy drobno cebulkę i smażymy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy do niej koncentrat i smażymy jeszcze około 2-3 minuty mieszając. Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy i mieszamy z ostudzoną kaszą i cebulką. Doprawiamy papryką ostrą biber i solą. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Podajemy ostudzone na liściu sałaty ozdobione zieleninką lub kolorowymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz