czwartek, 24 listopada 2011

Sałatka ziemniaczana

Jest to smaczna, pożywna sałatka. Ma niepowtarzalny aromat. W swojej prostocie ma bardzo bogaty bukiet smaków i aromatów.
Przepis wypróbowany i lekko zmodyfikowany pochodzi z TEJ strony.



Składniki:
* 5 ziemniaków
* pęczek szczypiorku
* pęczek koperku
* pęczek pietruszki
* sok z cytryny
* oliwa z oliwek
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz
* mięta

Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy i obieramy. Kroimy je w większa kostkę. Szczypiorek, koperek, pietruszkę i mięte (jeśli dodajemy świeżą) drobno szatkujemy i dodajemy do ziemniaków.
Sos przygotowujemy mieszając oliwę, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut do przemieszania się smaków. Po tym czasie dodajemy sos do sałatki. Mieszamy i możemy podawać.

2 komentarze:

  1. Na pewno świetnie by pasowała do kiełbaski z grilla... Mmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam wielokrotnie , polecam !

    OdpowiedzUsuń