piątek, 27 września 2013

Warzywny kociołek

Sama nie wiem jak nazwać to danie. Powstało z połączenia kilku przepisów z zawartością lodówki i towaru z warzywniaka. Bardzo chciałam zrobić danie pieczone z pysznym aromatycznym sosem pomidorowym i to mi się udało. Dodatkowo wykorzystałam gliniany garnuszek, który niedawno dostałam.


Składniki:
* 4 ziemniaki
* 1 cebula
* garść fasolki szparagowej
* 1 papryka czerwona
* 1 papryczka chilli
* ok 10 pieczarek
* 1 marchewka
* opakowanie przecieru pomidorowego
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki oregano
* pół łyżeczki bazylii

Wszystkie warzywa czyścimy, obieramy i myjemy w zależności od potrzeb. Ziemniaki i marchew kroimy na plastry. Odcinamy końcówki w fasolce i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w kostkę a papryczkę chilli jak najdrobniej. W garnku układamy warzywa warstwami tak aby najniżej były te które potrzebują najwięcej czasu na gotowanie. Zaczynamy więc od ziemniaków, marchwi, fasolki, cebuli, ba górze ma być papryka i pieczarki. Każdą z warstw solimy, doprawiamy pieprzem. Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła i zalewamy nim warzywa.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy przez godzinę lub do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.




1 komentarz:

  1. Moja rodzinka bardzo lubi takie warzywne buliony, smakują nawet bez mięsa. Pozdrawiam:) http://napiecyku.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń