niedziela, 10 października 2010

Turecki börek.

Jadłam będąc w Turcji i bardzo mi posmakowało. Hmmm ok, raz mi nie smakowało jak było z pietruszką a ja byłam w pierwszym trymestrze ciąży.  Na szczęście już nie jestem więc mogę nadrobić zaległości.




Składniki
* ciasto yufka (turecki odpowiednik ciasta filo)
* 3 jaja
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 3 łyżki oleju
* 300 g mięsa mielonego
* 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
* sól, pieprz, przyprawa do mięsa

Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać fasolkę i dusić od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięsa.
Jaja, jogurt i olej połączyć i wymieszać. Na stole rozłożyć yufkę. W zależności od jej grubości i kształtu każdą część  smarować sosem z jajek, jogurtu oraz  oleju i układać następną warstwę polewając ja sosem. Gdy już wykorzystamy wszystkie płaty ciasta przeznaczone na nasza potrawę układamy warstwę mięsa z fasolką i zwijamy jak roladę. Przekładamy na blachę, smarujemy wierzch pozostałym sosem. Pieczemy pół godziny w temperaturze 200 st.



2 komentarze:

  1. fajne to danko:) elegancko i bardzo smakowicie wygląda:)
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Na dodatek jest pyszne a ja bardzo skromna :D

    OdpowiedzUsuń