poniedziałek, 22 listopada 2010

Sałatka krabowa

Przepis na ta sałatkę znam od wieków. Nawet nie pamiętam skąd. Ta sałatka jest prosta, smaczna, często robię ją do pracy lub gdy ktoś ma nas odwiedzić. Paluszki krabowe zawsze mam w zamrażarce, tak jak ryż czy kukurydzę (w szafce oczywiście).



Składniki:
* woreczek ugotowanego ryżu
* puszka kukurydzy
* paluszki krabowe
* pół pęczka pietruszki
* sok z połowy cytryny
* majonez
* sól, pieprz

Paluszki krabowe należy skropić sokiem z cytryny i pokroić w plasterki grubości 2mm. Dodać ostudzony ryż, kukurydzę z puszki, poszatkowana pietruszkę. W zależności od tego ile dodaliśmy soli do ryżu oraz od smaku majonezu doprawiamy składniki solą i pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny aby smaki się wymieszały. Podajemy jako dodatek do potraw albo samodzielna sałatkę.


3 komentarze:

  1. Ooo, kolejny ciekawy pomysł na sałatkę z paluszkami krabowymi. Korzystam już z dwóch przepisów na sałatki, Twoją koniecznie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja bardzo lubię tą sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze szkoda tylko, ze paluszki surimi maja niewiele wspolnego z miesem kraba- co nie zmienia faktu ze to producent ponosi wine, a salatka krabowa to moja ulubiona

    OdpowiedzUsuń