niedziela, 20 marca 2011

Pierś z kaczki w pomarańczach

Mam dwa sposoby wybierania dań na obiad. Pierwszym z nich jest książka kucharska, którą akurat mam pod ręką. Wtedy wynajduję jakiś ciekawy przepis i przygotowuję się do niego. Drugim jest produkt klucz. Mogę mieć na coś wyjątkowa ochotę lub znaleźć coś w sklepie. Tym razem mój produkt klucz znalazłam w sklepie, do którego zaszłam po coś zupełnie innego. Jakie było moje zdziwienie gdy nieoczekiwanie trafiłam na świeże piersi z kaczki. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Nie wiedziałam jeszcze jak je zrobię ale wiedziałam że będą pyszne. I tak też było!
Mój przepis jest mieszanka kilku przepisów i sposobów przygotowania więc źródła nie mogę podać.



Składniki:
* 2 piersi z kaczki
* 2 pomarańcze
* 2 łyżki oleju
* sól

Mięso kaczki dokładnie myjemy. Czyścimy z resztek tego co powinno być usunięte przez producenta. Skórę nacinamy na krzyż robiąc niezbyt głębokie nacięcia. Następnie mięso nacieramy solą i wkładamy do miski. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i zalewamy naszą kaczkę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po wyjęciu z marynaty i osuszeniu smażymy nasze mięso na mocno rozgrzanym oleju. Czekamy aż się zarumieni z każdej strony. i przekładamy do naczynia żaroodpornego skóra do góry. Zalewamy sokiem z naszej marynaty i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie plasterków pomarańczy. Musi być dokładnie obrana, nie może mieć białej otoczki. lepiej zrobić to dokładniej niż widać na zdjęciach :) Pieczemy ostatnie 10 minut.
Piersi kroimy na końcu, jak już będą gotowe. Najlepiej smakują z ryżem.





4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam kaczki w pomarańczach a słyszałam, że to nie lada pyszność. Muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie kupuje się kacze piersi?
    Świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka, ja kupiłam w makro.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Izko.:) Może mi się uda kogoś o to poprosić.:)

    OdpowiedzUsuń