wtorek, 9 sierpnia 2011

Wytrawne babeczki

Jest to pomysł na pyszne śniadanie wykorzystywany przez wiele osób. Ale za każdym razem jest w innym wydaniu. Ja pierwszy raz zrobiłam go w TYM wydaniu. Jednak za każdym kolejnym razem korzystałam z innych składników i innych pomysłów. Tym razem do mojego pysznego dania dodałam to co miałam w lodówce. Zapraszam do eksperymentowania.



Składniki:
* 6 plastrów wędliny, ja użyłam cienko pokrojonego fileta z indyka
* 3 jajka
* słony ser z kminkiem, użyłam litewskiego, można użyć fety lub innego słonego sera
* pomidorki koktajlowe
* sól (uwaga ser jest słony)
* pieprz ziołowy
* zioła prowansalskie

Plasterki wędliny układamy na wysmarowanej masłem blaszce do mufinek. Jajka mieszamy w miseczce, dodajemy pokruszony ser oraz przyprawy  i wlewamy na nasze foremki z wędliny. Na wierzch układamy na pół przekrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Przed wyjęciem z foremek należy odczekać kilka minut.



6 komentarzy:

  1. nie robiłam nigdy wytrawnych muffinków, zbieram się w sobie i ciągle robię tylko słodkie ;) Muszę koniecznie spróbować.

    Twoje na 1 zdjęciu wyglądają jak potworki :D fajna opcja pewnie dla niejadka

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na drugie śniadanie, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna śniadaniowa propozycja. Sycące i daje niezłego kopa energetycznego w przepysznej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne!
    chyba Ci porwę jedną ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł! Poczęstuje się z radością:)

    OdpowiedzUsuń