czwartek, 9 sierpnia 2012

Francuskie różyczki

Przepis podpatrzony w zagranicznej Tv. Deser jest idealny do przygotowania z dzieckiem. Mój mały Mistrz Kuchni sam aż palił się do tej pracy. Polecam wszystkim na małe przyjęcia i do porannej kawki.



Składniki:
* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 2 jabłka
* 1 szklanka cukru

Jabłka przekrajamy na pół, wykrajamy środek i kroimy na plasterki grubości około 2 mm. Nie obieramy jabłek wcześniej. W niewysokim garnuszku o szerokim dnie gotujemy syrop - wodę z cukrem. Dodajemy plasterki jabłka i przez 2 minuty gotujemy je uważając żeby się nie rozpadły.
Ciasto francuskie rozkładamy na stole. Wycinamy paski o grubości około 2 cm wzdłuż casta. Każdy paseczek lekko obsypujemy cukrem. Na to układamy plasterki jabłek i zwijamy w rulon. Tak przygotowane ciasteczka układamy na papierze do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem i pieczemy około 10 minut w 170 stopniach.
Moja wersja jest z jabłek bez skórki jednak lepszy jest efekt jabłek z czerwoną skórką.





7 komentarzy:

  1. ale śliczne:)
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne różyczki!:)a w smaku pewnie pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne różyczki;pędzę do Lidl po ciasto francuskie i takie zrobię;świetna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, zapewne świetnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, wspaniała zabawa z dzieckiem, ciasto francuskie lubię z lidla, mają taką dietetyczną wersję Linessa, różyczki na pewno u mnie się pojawią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam jej juz kilka razy, są pyszne i wspaniale wyglądają. Mój synek jest nimi zachwycony i zażyczył sobie róże na trzecie urodzinki ;-)

    OdpowiedzUsuń