sobota, 26 stycznia 2013

Ryż z mięsem mielonym

Pyszne i proste danie, które może przygotować każdy. Wystarczy kilka składników, garnek z grubym dnem i trochę chęci.
Poniżej podaję przepis na porcję na 1 obiad dla 2-3 osób. Jeśli chcecie aby dania starczyło na 2 dni proponuję zrobić podwójną porcję.



Składniki:
* 250g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić mielonym z indyka
* szklanka ryżu basmati
* 1 cebulka
* sól, pieprz do smaku
* ulubione orientalne przyprawy (ja pominęłam ze względu na moją dietę)
* odrobina kurkumy dla zabarwienia ryżu
* olej do smażenia

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie posiadającym pokrywkę rozgrzewamy olej na którym przesmażamy cebulę do czasu aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej mięso i często mieszając przesmażamy aż zmieni kolor. Doprawiamy sola, pieprzem i ulubionymi przyprawami, dodajemy szczyptę kurkumy.
Gdy mięso będzie już gotowe do garnka wsypujemy opłukany ryż i zalewamy 2 szklankami wody. Zmniejszamy gaz do minimum i pod przykryciem gotujemy przez około 10-15 minut aż ryż wchłonie wodę. Następnie wyłączamy gaz i odstawiamy nasze danie (bez podnoszenia pokrywki) na 15 minut aby odpoczęło.


4 komentarze:

  1. polecam, dobre na zwałe jak nie ma nic w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  2. to cebule można?? i na dodatek smażoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cebulkę lekko duszoną nawet nie smażoną zaczęłam jeść bardzo wcześnie. Powinno być jej niewiele i w zasadzie zamiast smażyć można ją bardzo lekko poddusić. Jeśli jednak nie jesteś pewna czy dla twojego Skarbka nie zaszkodzi w pierwszych dniach życia możesz ją pominąć.

      Usuń
  3. Taaa karmienie piersia i smażone....

    OdpowiedzUsuń