piątek, 14 lutego 2014

Fatayer - pierożki ze szpinakiem

IV Festiwal Kuchni Arabskiej to idealny czas na wspólne gotowanie. W kuchni roznoszą się zapachy a (prawie) przy jednym stole zasiedliśmy wspólnie z Panną Malwinną, Martynosią i Justinką.
Fatayer są to popularne w krajach arabskich pierożki nadziewane m. in. szpinakiem z serem. Dla mnie osobiście bardzo przypadły do gustu. Robiłam je już kilka razy. Były wersje ciasta z mąka pszenną jak i pełnoziarnistą. Robiłam nadzienie ze szpinakiem i mozzarellą jak i ze szpinakiem i fetą. Prawdopodobnie jeszcze nie raz je przygotuję bo są naprawdę smaczne i idealne jako drugie śniadanie w pracy.


Składniki:
Ciasto:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka ciepłej wody
* 20 g drożdży
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
* opakowanie świeżego szpinaku
* 1 cebula
* kulka sera mozzarella
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka sumaku
* sól, pieprz do smaku

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ja zazwyczaj w mące robię dołek, dodaję do niego  pokruszone drożdże, posypuję je cukrem. Po bokach wsypuję sól, wlewam oliwę oraz ciepłą wodę i zagniatam. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Szpinak dokładnie myję, odsączam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w kostkę smażę na oliwie, gdy będzie miękka dodaję do niej szpinak. Smażę kilka minut mieszając od czasu do czasu. Dodaję sumak, doprawiam solą oraz pieprzem i smażę kolejnych kilka minut aż szpinak będzie gotowy. Odstawiam do ostygnięcia.
Mozzarellę kroję w kostkę, dodaję do szpinaku i przekładam na sitko aby odsączyć płyny. Jest to ważne aby podczas lepienia pierożków nadmiar płynów nie utrudnił zaklejania ciasta.
Z urośniętego ciasta wałkujemy okrągły placek grubości około 1-1,5 mm, z którego za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Nakładamy do środka farsz i składamy boku tworząc trójkąt. Brzegi dokładnie zaciskamy. Powinniśmy uzyskać kształt taki jak na zdjęciach.
Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
Pierożki są najsmaczniejsze na ciepła jak i po ostygnięciu gdy mają temperaturę pokojową.





VI Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza