czwartek, 6 lutego 2014

Kuskus tfaya z kurczakiem

Jest to danie, które znalazłam na stronie z marokańskimi przepisami. W internecie jednak jest wiele jego wersji. Ogólnie jest to mięso w aromatycznym sosie podane na kuskusie z karmelizowana cebulkę. Moje wyszło pyszne, ale nie do końca się udało. Cebulka niestety nie skarmelizowała się jak powinna, ale i tak była bardzo smaczna. Podobnie jak w przypadku hariry jest to porcja dla 3-4 osób jednak na warunki arabskie. W moim domy była to porcja dla 3-4 osób ale na 2-3 dni :)
Danie robiłam po raz pierwszy więc użyłam łatwego w przygotowaniu kurczaka. Następnym razem zrobię z wołowiną.
Jeśli po zjedzeniu mięsa zostanie wam cebulka to polecam do innych dań. My na szybko zjedliśmy ją z samym  kuskusem.
Dodam jeszcze tylko tyle, że danie wymaga wielu składników jednak nie jest bardzo trudne do wykonania.
Danie dołączy do Festiwalu Kuchni Arabskiej o którym więcej poczytacie klikając na banerek na dole pod przepisem i zdjęciami


Składniki:
Tfaya (proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę):
* 2 kg cebuli pokrojonej w piórka
* 1/4 szklanki rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki cukru
* 1/4 szklanki wody
Przyprawy:
   * 1 łyżeczka soli
   * 1/4 łyżeczki pieprzu
   * 1 łyżeczka imbiru
   * 1 łyżeczka kurkumy
   * 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Mięso:
* 1,5 kg kurczaka, ja użyłam podudzi
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* związany pęczek pietruszki
* cebula pokrojona w kostkę
Przyprawy:
   * 1/2 łyżeczki soli
   * 1/4 łyżeczki pieprzu
   * 1 łyżeczka imbiru
   * 1/4 łyżeczka kurkumy
   * duża szczypta szafranu
* 1 laska cynamonu
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka suszonej ciecierzycy moczonej przez noc

Kuskus:
* 300g kuskusu
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soli
*  woda

W garnku roztopić masło, dodać cebulę, przyprawy (sól, pieprz, imbir, kurkumę, cynamon).Wlać 1/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać rodzynki i cukier, wymieszać i gotować kolejne 20 minut z uchyloną przykrywką. Cebula powinna uzyskać brązowy kolor, mi się to nie udało, być może dla mojej cebuli było to za krótko :)

Do garnka wlewamy oliwę, związany pęczek pietruszki, cebulkę, laskę cynamonu oraz przyprawy (sól, pieprz, imbir, kurkumę, szafran) oraz ciecierzycę. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy osiągnie wysoką temperaturę obsmażamy w tym sosie kurczaka. Mięso powinno się lekko zarumienić.
Dodajemy wodę i gotujemy tak około 30 minut mieszając od czasu do czasu i jeśli to konieczne dodając więcej wody.

Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę. Mieszamy tak długo aż kaszka oblepi sie tłuszczem i uzyska konsystencję piasku. Zalewamy wrząca wodą i szczelnie przykrywamy. Gdy kuskus napęcznieje przy pomocy widelca delikatnie spulchniamy go aby ponownie uzyskać konsystencję piasku. Do tego możemy potrzebować większej miski.

Aby podać danie na wielkim talerzu należny najpierw wysypać kuskus, następnie ułożyć mięso z sosem (oczywiście nie całym, żeby danie nie stało się zupą) a na koniec ułożyć cebulkę. Danie udekorować można połówkami jajka.



VI Festiwal Kuchni Arabskiej

1 komentarz: