środa, 23 listopada 2011

Tarta z dynią

Robię ją dosyć często. Uwielbiam tarty i uwielbiam dynie. Im więcej składników tym lepiej. A tak naprawdę jest to sycące warzywne danie, które zaspokoi apetyt nawet największego głodomorka.



Składniki
Ciasto:
* 180 g mąki
* 100 g masła
* 2 jajka
* szczypta soli
Farsz:
* 300 g dyni
* ser feta
* gotowany kurczak
* koncentrat pomidorowy
* zioła prowansalskie

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dobrze jest zrobić to szybko, żeby masło pod wpływem temperatury rak się nie roztopiło. Można do ciasta dodać łyżkę gęstej śmietany co doda mu kruchości. Ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Gdy ciasto się schłodzi wałkujemy w okrąg i układamy w formie do tarty posmarowanej masłem. Wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym i obsypujemy ziołami prowansalskimi. Jest to moja ulubiona przyprawa do tart wytrawnych i pizz. Składniki farszu kroimy w kostkę i układamy na cieście. Składniki tarty można dowolnie zmieniać. Zależą przede wszystkim od zawartości lodówki.
Danie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut, aż wierz się delikatnie zazłoci.

2 komentarze:

  1. Pyszności! Mam ochotę na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda kusząco, a akurat dziś zaopatrzyłam się w śliczną hokkaido, więc jeśli zostanie mi coś po gnocchi pewnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń