czwartek, 17 stycznia 2013

Sałatka chlebowa

Przepis na tą sałatkę podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych. niestety nie mogłam jej zrobić zgodnie z przepisem bo część składników jak białą fasola jest niewskazana dla kobiet karmiących. Dlatego postanowiłam pożyczyć pomysł a resztę wymyśliłam sama.



Składniki:
* 1 ciabatta (lub inna bułka)
* 300 g pomidorków koktajlowych  (im mniejsze tym lepsze)
* garść mieszanki dowolnych salat
* oliwa z oliwek

Bułkę przekrajamy na pół i lekko skrapiamy oliwą. Rumienimy ją na rozgrzanej patelni grillowej, w piekarniku lub na zwykłej patelni. Umyte i osuszone pomidorki wrzucamy na patelnie i w bardzo wysokiej temperaturze smażymy je aż ich skórka popęka i zacznie wyciekać sok.
Bułkę kroimy w drobną kostkę tak aby kawałki mieściły się na widelcu. Kilka pomidorków dusimy w palcach aby uzyskać delikatny sos.
Umyta i rozdrobnioną sałatę układamy w misce, układamy na nią kawałki bułki i pomidorki z pomidorowym sosem. Oblewamy dodatkowo oliwą.
Można jeść na ciepło i na zimno.



1 komentarz:

  1. Sałatka chlebowa.... hmmm...
    taka inna wersja kanapki :)
    Znam podobną sałatkę tyle że ma więcej składników - może wstawię kiedyś przepis :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów kulinarnych.Zapraszam też do mnie, aktualnie trwa konkurs z nagrodą: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń