środa, 22 stycznia 2014

Wytrawne muffinki z mąką ryżową

Przepis powstał spontanicznie lub z lenistwa, sama nie wiem. Zabrakło mi mąki pszennej więc postanowiłam dodać ryżowej. Składniki babeczek również uzależniłam od zawartości lodówki. A wszystko to dla Małego Mistrza Kuchni, bo kanapki na drugie śniadanie są nuuuudne.

Przepis który mnie zainspirował znajduje się TUTAJ.


Składniki:
* 200 g mąki pszennej
*50 g mąki ryżowej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 średnia marchewka starta na tarce
* 150 g sera żółtego startego na tej samej co marchewka tarce
* 4 parówki pokrojone w kostkę
* 220 ml mleka
* 75 ml oleju
* 2 jajka
* 0,5 łyżeczki soli
* łyżeczka ziół prowansalskich

Du zrobienia muffinek potrzebujemy 2 miski. Do jednej wkładamy obie mąki, proszek do pieczenia, sól i zioła i dokładnie mieszamy. Do drugiej wkładamy olej, mleko, jaja, marchewkę, ser żółty i parówki.Również dokładnie mieszamy. Następnie połączyć zawartości obu misek delikatnie mieszając. Nie potrzeba używać miksera i nie trzeba dużo mieszać. Wystarczy by bąki połączyły się z płynem.
Uzyskane ciasto przekładamy do 12 foremek wyłożonych papilotkami. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


1 komentarz: