czwartek, 20 lutego 2014

Batata Harra po polsku

Batata hara czyli ostre ziemniaczki robię dość często zwłaszcza gdy planujemy wieczór filmowy. Są smaczne, chrupiące, ostre i bardzo aromatyczne.
Tym razem miały być jako danie główne na obiad więc moim mężczyźni zażyczyli sobie do nich miecho. Postanowiłam dodać do ziemniaków kiełbasę. Wysmażyłam ją tak, aby miała chrupiącą skórkę.
Jak wam się podoba spolszczona kuchnia arabska? :)


Składniki:
* 5 dużych ziemniaków
* 2 pałki kiełbasy drobiowej (dodajemy tyle ile lubimy)
* 1 łyżeczka papryki w płatkach
* pęczek natki pietruszki
* sól do smaku
* oliwa do smażenia

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w miarę równą kostkę, skrapiamy oliwą, solimy i dokładnie mieszamy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Następnie rozgrzewamy na dużej patelni (ja mam wielki wok) oliwę, smażymy na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po kilku minutach dodajemy gorące ziemniaki. Smażymy az kiełbasa i ziemniaki się zarumienią. Doprawiamy do smaku papryka w ołatkach oraz sola jeśli jest jej za mało. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną pietruszkę.
Danie najlepiej smakuje gdy jest jeszcze gorące.







VI Festiwal Kuchni Arabskiej

1 komentarz:

  1. Zrobiłem, z kiełbasą wieprzową. Wyszły bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń