wtorek, 2 sierpnia 2011

Kurczak z woka

Robiąc zakupy przed wakacyjnym wyjazdem nad morze znalazłam na sklepowej półce ogromną patelnię. Była wielka, ciężka, widać że dobrej jakości i niedroga. Teraz stoi w mojej kuchni, a że nie mieści się do szafki stoi na szafce i codziennie na niej przyrządzam obiad.




Składniki:
* 2 filety z kurczaka
* papryka czerwona
* mała cukinia
* marchew
* cebula
* bazylia, tymianek
* sos sojowy
* sól i pieprz
* oliwa z oliwek
* ocet winny (ja użyłam balsamicznego)

Filety oraz warzywa dokładnie myjemy i czyścimy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Zalewamy 2 łyżkami oliwy i 1 łyżka octu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie możemy przygotować warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebulkę w piórka a paprykę i cukinię w kostkę.
Na woku danie robimy warstwami zaczynając od składników, które wymagają najdłuższego przygotowania.
Rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mięso od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy je odrobiną ziół.  Po około 5 minutach dodajemy w kolejności: marchewkę, cebulkę, paprykę i cukinię w około
5-ciominutowych odstępach czasu. Co chwilę delikatnie mieszamy.
Danie jest gotowe gdy warzywa lekko zmiękną ale nadal będą soczyste i chrupiące. Do smaku można dodać sos sojowy jeśli jak ja używacie octu balsamicznego (przyciemni mięso i warzywa) lub odrobiny soli, żeby danie nie zmieniło koloru.
Podajemy z ryżem na sypko.



2 komentarze:

  1. Ja też muszę zainwestować w wok ;) Przydaje się na przykład do takich pysznych dań jak to ;) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń